Gå til hovedinnhold

Lavere CO2-nivåer for et bedre inneklima ved Åsen Skole

Lavere CO2-nivåer for et bedre inneklima ved Åsen Skole

Et godt og balansert inneklima er viktig for barnas trivsel og læring i skolen, også ved Åsen Skole. Med en visjon om «trygghet i læring og lek» ble et nytt ventilasjonssystem et viktig tema for å fremme barnas mentale og fysiske trygghet.

Da Åsen Skole i 2019 fikk et pålegg fra myndighetene om for høye CO2-nivåer i skolens, ble det viktig for Ringsaker Kommune å finne en effektiv og rask løsning på det dårlige inneklimaet for å hindre at skolen ble stengt ned – en løsning de også kunne finne midler til i et budsjett. Det ble viktig at løsningen tok hensyn til at skolen ikke hadde loft til føring av kanaler og om det ble behov for å gå ned i oppholdsrom ville dette føre til store bygningsmessige kostander.

«Inneklima er et fokusområde hos miljørettet helsevern i kommunene. De har ansvar for helsevern for elever og barn i skoler og barnehager. Åsen skole fikk etter tilsyn avvik på for høye verdier av CO2. Dette indikerer et for dårlig inneklima og kan ha påvirkning på barnas konsentrasjon og yte evne og føre til større fravær hos elevene.»

- Trond Jensen, Ringsaker Kommune

Trond Jensen i Ringsaker Kommune tok derfor kontakt med Airmaster. Trond visste at en desentral løsning ville være det beste for Åsen Skole i forhold til den korte leveringstiden, den korte installasjonstiden, at det ikke var behov for store bygningsmessige inngrep, styring og regulering av luft med logging av verdier og de økonomiske fordelene ved drift, som lavt energiforbruk og god varmegjenvinning. Prosjektet ble godkjent av myndighetene, og installasjonen ble satt i gang sommeren i 2020.

En desentral løsning

En desentral løsning

«Om vi hadde valgt en sentral løsning ville kostnadene blitt høye da en slik løsning hadde medført vesentlige bygningsmessig arbeider samt branntekniske tiltak. Vi valgte da å installere Airmaster i alle klasserom og grupperom.»

- Trond Jensen

Dersom Åsen Skole hadde gått for en sentral ventilasjonsløsning måtte skolen stengt ned i løpet av prosjektet og et spesialfirma ville blitt nødvendig for å fullføre den omfattende installasjonen og utbyttingen av nåværende ventilasjonssystem.

Med en desentral løsning kan anleggene enkelt installeres rom for rom, og det er derfor ikke behov for å stenge skolen ned. Den desentrale løsningen kan også løpende utvides etter behov i forhold til skolens budsjett og om det blir relevant å utvideskolebygget i fremtiden.

Behovsstyrt ventilasjon med fokus på CO2

Som utgangspunkt fikk Åsen Skole installert 10 Airmaster ventilasjonsanlegg, som inkluderte syv AM 1200, to AM 900 og en AM 300.

For å håndtere de høye CO2-nivåene i bygget ble anleggene stilt inn med CO2-sensorer. En CO2-sensor er en måte å behovsstyre ventilasjonen på, hvor ventilasjonssystemet automatisk styres med tanke på å holde CO2-nivået nede på et ønsket intervall. Et tidskjema ble også inkludert i ventilasjonssystemene, for å unngå at anleggene går om kveldene. På denne måten sparer også skolen energi og penger.

Enkel kontroll av ventilasjon og CO2

Alle anleggene skolen har installert kan styres sentralt via Airlinq Online, Airmaster sin online webportal. På denne måten oppnår skolen en samlet styring hvor det er enkelt å få et raskt overblikk over driftsstatus, CO2-nivå m.m. Driftsdata blir også lagret i en periode på et år, noe som gir skolen muligheter til å regelmessig vise myndighetene at omstendighetene er forbedret.

Resultater

Resultater

Nå som anleggene har kjørt i en periode kommer det positive reaksjoner på det forbedrede inneklimaet.

«Vi oppnådde en veldig energibesparende løsning ved å velge CO2-følere i alle rom, samt oppkobling til Airmasters egen webløsning for styring, Airlinq Online. Vi har i ettertid benyttet Airlinq Online til å dokumentere CO2-nivået i alle klasserom ved full elev belastning, noe som ble godt mottatt av samfunnsmedisinsk enhet, som har ansvaret for miljørettet helsevern i kommunen. Resultatene var godt innenfor de tillatte verdier. Ringsaker Kommune er godt fornøyd med løsningen og kan trygt anbefale løsningen videre».

- Trond Jensen

Skolens rektor har i ettertid også gjennomført en undersøkelse med lærerne, hvor det kommer frem at alle er fornøyde med det nye inneklimaet som nå tilbys lærere og elever. Ringsaker Kommune er også fornøyde med resultatene og er svært tilfreds med muligheten til få dokumenterte resultater fra skolen.