Gå til hovedinnhold

Over 800 skolebygg i kritisk tilstand – en nasjonal skandale

Over 800 skolebygg i kritisk tilstand – en nasjonal skandale

Det er nylig kommet frem at hundrevis av norske skolebygg har alvorlige mangler når det kommer til ventilasjonsanlegg som skal sørge for at elever og lærere har tilstrekkelig god kvalitet på inneluft og et sunt arbeidsmiljø. Nå arbeider skoleadministrasjoner landet over hardt for å finne forsvarlige løsninger til skolebygg som forfaller.

Alvorlige avvik på ventilasjonsanlegg
Norske kommuner har over tid ikke hatt råd til å betale for nødvendig vedlikehold av skolebyggene sine, og det merkes. Allerede i 2005 gjorde Riksrevisjonen det klart at rundt 60 prosent av skolene i landet var i dårlig stand. Nå har temaet igjen vakt oppsikt landet rundt, noe som skyldes at Multiconsult, som sitter på store mengder data om tilstanden til rundt 6000 skolebygg, har utarbeidet og offentliggjort en rapport som viser til skremmende resultater. Resultater som er en del av hverdagen til titusener av norske elever og lærere.

Det kommer nemlig frem at 14 prosent av skolebyggene, som utgjør over 800 bygg, har store eller alvorlige avvik på sine ventilasjonsanlegg. Det betyr at de enten mangler et ventilasjonssystem eller har et anlegg med mangler eller et som har stor sannsynlighet for funksjonssvikt, noe som igjen medfører en negativ påvirkning på inneklimaet i skolene. Totalt sett har 45 prosent, ca. 2700 skolebygg, et så dårlig ventilasjonsanlegg at det krever umiddelbare forbedringer og eller reparasjon. Rapporten fra Multiconsult viser til et vedlikeholdsetterslep for norske skolebygg på nesten 100 milliarder kroner, noe som beskrives som en «nasjonal skandale».

Hvis de 14 prosentene er representative for hele landets skolebygg, så kan det innebære at så mange som 13 000 lærere og 110 000 elever bruker flere år av sitt liv i klasserom med dårlig ventilasjon og et uakseptabelt inneklima. Det er tydelig at lite har blitt gjort siden 2005 og forfallet blir bare verre og verre.

Daglige helseplager
Foreldre er bekymret for elevenes helse, både kortvarige og langvarige konsekvenser av det dårlige inneklimaet. Elever landet over har utrykt hvor slitne de blir etter en lang dag på skolen, og at de opplever både hodepine og konsentrasjonsvansker. Samtidig som eventuelle langsiktige helseeffektene som skyldes dårlig inneklima kunne være vanskelig å dokumentere, da helseplager og sykdom kan oppstå flere år etter at elevene er ferdige i skolen.

Det er ingen tvil om at et godt inneklima gir helsemessige fordeler. For Airmaster er det derfor veldig viktig at myndighetene og kommunene tar tak i og prioriterer god ventilasjon i skolen.

Kilde: Over 800 skolebygg i kritisk forfatning / Utdanningsnytt.no

Kontakt oss dersom du vil vite mer om desentralisert ventilasjon

Vårt kompetente salgsteam står klare til å besvare dine spørsmål og gi deg råd om alt fra dimensjonering og konfigurasjon, til plassering og prosjektering – slik at du kan finne riktig anlegg for dine behov.

kontakt Airmaster