Gå til hovedinnhold

Ventilasjon i et miljømessig perspektiv

Ventilasjon i et miljømessig perspektiv

Ventilasjon i et miljømessig perspektiv

co2
På vegne av Airmaster har det rådgivende ingeniørfirmaet MOE utarbeidet en LCA analyse, som gir et miljømessigt perspektiv til dialogen om valg av ventilasjonsløsning

LCA analyse

Byggebransjen står for en vesentlig del av verdens samlede klimapåvirkninger, hvor det i de seneste år har vært et skjerpet fokus på å redusere særlig CO2-utslippet fra byggematerialer og bygningers driftsenergi.

For å bidra til dette har Airmaster fått utarbeidet en LCA analyse basert på en desentral ventilasjonsløsning og en sentral ventilasjonsløsning i en konkret renoverings-case av en skole i Danmark.

Rapporten er utarbejdet av det rådgivende ingeniørfirmaet MOE på vegne av Airmaster.

Konklusion av LCA rapporten

LCA
Konklusion

Analysen viser at den samlede CO2-belastningen for en desentral ventilasjonsløsning inkl. drift er 52% lavere enn en sentral VAV-løsning over en 25-årig periode,

Bidraget til CO2-belastningen fra den desentrale løsningen kommer utelukkende fra aggregatene, inntaket og avkast gjennom ytterveggen, samt elforbruk til drift og oppvarming. Den sentrale løsningen har også bidrag fra distribusjonskanaler, spjeld, armaturer og fjernvarme til oppvarming.

Betraktes ventilasjonsløsningene ekskl. drift er besparelsen ved den desentrale løsningen 42%.

Ses ventilasjonen i sammenheng med en hel bygning, viser analysen at den sentrale ventilasjonsløsningen inkl. driftsenergi utgjør 18% av den samlede CO2-belastningen, mens den desentrale løsningen er på 10%.

Utover dette viser analysen at det samlede materialforbruket faller med 50% ved å anvende en desentral løsning fremfor en sentral løsning1.

1Resultatene er baseret på en bakgrunnsrapport utarbeidet av MOE A/S

Forutsetninger

LCA

Casen tar utgangspunkt i en 2630 m2 bygningsseksjon av en folkeskole fra 1960-tallet, hvor det er installert desentrale Airmaster enheter i 31 klasserom, ved en renovering. Dette sammenlignes med en fiktiv ventilasjonsløsning hvor klasserommene ventileres med sentral ventilasjon. Fordelings-kanaler og aggregat er for dette senarioet er da plassert på tak.

CO2-belastningen er estimert ut fra to livssyklus-vurderinger, som er basert på spesifikke material mengder for de to ventilasjonsløsningene, generiske materialdata fra den tyske Ökobau databasen, som er en database som anvendes i Danmark, og en referansebygning. Dette betyr at resultatet av analysen ikke er produkt spesifikk, men en generell betraktning av to ventilasjons-prinsipper med de undersøkte materialmengdene.

Analysen følger veiledningen til den nye frivillige bæredyktighetsklassen, men betraktnings-perioden er derimot fastlagt til aggregatenes estimerte levetid på 25 år

Hva er LCA?

LCA

- Livssyklusvurdering – metode til vurdering av miljø og ressursforbruk
. Internasjonalt anerkjent metode
- Inkluderer hele livssyklusen
- Fra råstoffutvikling
- Til bruksfase
- Og endt levetid og bortskaffelse
- Den mest anvendte miljøpåvirkningen er utslipp av CO2

Airmaster video

Vil du vite mer? Kontakt vårt salgsteam

Thomas Pettersen

Thomas Pettersen

Salgssjef

Kjell Erik Oseberg

Kjell Erik Oseberg

Salgssjef