Det kan være en stor utfordring å sørge for et godt inneklima i barnehager og daginstitusjoner. Barnene blir levert og henter på forskjellige tidspunkter og ofte tilbringes en stor del av dagen utendørs, alt etter årstid, vind og vær.
Det gir et riktig variert behov for ventilasjon, ikke bare ut over dagen, men også fra rom til rom. Noen rom brukes mer enn andre – og i lengre perioder.
Så hvordan gir man hvert enkelt barn og voksen det best mulige inneklimaet hele dagen, uavhengig av hvor de oppholder seg?
Det kan la seg gjøre med behovsstyrt Airmaster desentral ventilasjon. Hvert anlegg er et stand-alone anlegg med egen interne styring. Typisk vil det være ett anlegg per lokale, men et anlegg kan også klare et lokale som ligger ved siden av, som f.eks. toaletter eller stellerom. Ventilasjonsanleggene kan behovsstyres med en eller flere sensorer. Det kan være en CO2-sensor, TVOC-sensor, bevegelsessensor eller fuktsensor. På denne måten kan luftkvaliteten styres slik at hvert enkelt rom gir brukerne det beste mulige inneklimaet, med minst mulig energiforbruk og CO2-avtrykk.
Med Airmaster sitt brede produksjonsprogram av desentrale ventilasjonsanlegg har man mulighet til å skape presis den ventilasjonsløsningen som gir mest mening til de forskjellige lokaler og størrelser som man finner i barnehager/daginstitusjoner.
Spiseområdet er ofte kun kortvarig i bruk og har derfor kun bruk for utskifting av luften mens det spises lunsj og kanskje en kort periode før og etter.
Her kan man f.eks. velge å styre ventilasjonen automatisk ved hjelp av CO2 behovsstyring. Ved hjelp av en CO2-sensor som samarbeider med den interne styringen vil luftmengden variere alt etter CO2-nivået i rommet.
Man kan selvfølgelig også velge å la ventilasjonen kjøre i bestemte tidsintervaller, men det optimale vil være å supplere med en sensor for å utnytte den integrerte behovsstyringen.
Stellerom
Mindre rom, som f.eks. stellerom, har et høyt men kortvarig behov for ventilasjon. Her kan boost-funksjonen på Airmaster ventilasjonsanlegg hjelpe, slik at det raskt luftes ut.
I stellerommene er det ofte unødvendig å installere et ventilasjonsanlegg i rommet med både tilførelse av frist luft og avtrekk. Her kan man f.eks. nøyes med å lage kanalført avtrekk på et anlegg i et rom som ligger ved siden av og dermed suge via avtrekksventiler.
Selv om luften fra stellerommene kanalføres ut til et sideliggende lokale vil det ikke føre til luktplager i rommet. Luften føres direkte ut og det er ingen kortslutning fra ventilasjonsanlegget.
Å ha ventilasjon etter behov i garderoben vil særlig være av hensyn til klær og bygningen. Barn og voksne oppholder seg minimalt i dette rommet, så mindre frist luft vil ikke ha en stor innflytelse på det generelle velværet.
Behovet for ventilasjonen i garderoben kan derfor variere alt etter vær og klær
I garderoben kan man velge utelukkende å ha behovsstyrt ventilasjon ved bruk av fukt- og/eller CO2-sensorer. På den måten sikrer man et godt inneklima for det kortvarige opphold, men samtidig sikrer man også bygningen mot et for høyt fuktnivå.
Så blir det kun luftet ut når det er behov for det.
Luftkvalitet – styring og dokumentasjon
Du kan velge å la luftkvaliteten styre ventilasjonsanlegget (kan styres etter CO2- og TVOC-nivået, samt med bevegelsessensor og fuktsensor). Brukes både TVOC og CO2-sensor kan det ventileres etter flere parametere som er aktuelle i en barnehage og på den måten alltid sikre det beste mulige inneklimaet.
Anvendelsen av en TVOC-sensor og en CO2-sensor sikrer at det ventileres etter flere parametere og prioriterer alltid den mest kritiske. Med en TVOC-sensor sikres det at det ventileres iht. lett fordampelige organiske stoffer som f.eks. kommer fra leketøy, maling, lim, rengjøringsmidler, byggematerialer, møbler osv. Ved å bruke begge typer sensorer så skaper man større sikkerhet for at det alltid ventileres med det korrekte luftskiftet og at det sikres godt inneklima for barnene.
En CO2-sensor, evt. også en TVOC-sensor, måler konsentrasjonene og sender denne informasjonen til styringen i ventilasjonsanlegget. Luftkapasiteten styres heretter i forhold til det aktuelle CO2-/TVOC-nivået i rommet og det ønskede nivå.
Det aktuelle CO2- og TVOC-nivået kan sees i «Airlinq Online» eller i betjeningspanelet «Airlinq Orbit panel».
De desentrale ventilasjonsanleggene med intelligent styring gjør det mulig å;
Og så har du videre muligheten for å integrere Airmaster anleggene med ditt egen SD-system.
Dimensjonering av det riktige ventilasjonsanlegget gjøres ut fra:
For å få det fulle utbyttet av Airmaster sine desentrale ventilasjonsanlegg er det viktig å ikke kun dimensjonere til det rette ventilasjonsanlegget, men også å plassere det korrekt til rommets innretning og geometri.
Overveielser:
Airmaster ventilasjonsanlegg er utviklet til å arbeide så lydløst som mulig.
Airmaster kort forklart
Airmaster desentrale ventilasjonsanlegg er stand-alone anlegg med innebygget intelligens og med mulighet for sentral styring ved hjelp av:
Det er mulighet for kombinasjon av lokal betjening i institusjonen og online fjernovervåkning/betjening med forskjellige brukernivåer.
Luften i rommet skiftes ut med frisk luft direkte utenfra. Det er ingen lange kanaler og ingen luft som flyter fra rom til rom.
Høy varmegjenvinning – energien fra den brukte romluften brukes til å varme opp med i varmeveksleren.
Og mye mer…