Bedre inneklima på Bergsøy skule

– Vi har et helt anna inneklima nå Desentral ventilasjon har gitt gode resultater på Bergsøy skule avdeling Borga i Fosnavåg. Det fastslår Philipp Kessler-Myking, prosjektleder i eiendomsavdelingen til Herøy kommune.
Herøy-skule.jpg

Kommunen er "ei perle yst ute i storhavet på Sunnmøre" med både store og små øyer, deriblant den kjente fugleøya Runde. Barneskolen på Bergsøya består av to bygninger der den ene er fra 1957 med tidstypiske løsninger: Friskluft fra fasaden og mekanisk avtrekk. Det betydde – ikke overraskende – dårlig inneklima.

- Vi kjørte ei ganske grundig kartlegging i samarbeid med bedriftshelsetjenesten. Det viste seg at vi hadde nokså uakseptable CO2-nivåer på opp til 1700 ppm, forteller Kessler-Myking.

En praktisk og rimelig løsning

Så noe måtte gjøres med ventilasjonssystemet. Kommunen valgte å satse på en desentral rom-for-rom-løsning med anlegg fra Airmaster.

- Det var den mest rimelige løsningen, og den var praktisk mulig å gjennomføre. Du løser behovet i eksisterende rom, og trenger ikke areal til teknisk rom, poengterer Kessler-Myking. Brannsikring er enklere og selve installasjonen går mye raskere enn en tradisjonell løsning med sentralt ventilasjonsanlegg.

Behovsstyrer etter CO2

Totalt ni klasserom i bygget som huser 5, 6 og 7 klasse er utstyrt med desentrale anlegg. Hvert anlegg behovsstyres ut fra CO2-nivå. Anleggene har vært i drift siden før sommeren, og noen endringer er godt merkbare allerede.

– Vi har et helt anna inneklima nå, det er ikke til å legge skjul på. Ventilasjonsanleggene føler på CO2-nivået «24/7» og de girer seg trinnløst opp og ned, alt etter behov. Det er veldig bra, sier Kessler-Myking. 

Kessler-Myking

– Ventilasjonsanleggene føler på CO2-nivået «24/7» og de girer seg trinnløst opp og ned, alt etter behov, forklarer Philipp Kessler-Myking.

Bedre lydforhold med systemhimling

På grunn av krevende lydforhold og lysarmatur som kunne skapt problemer for ventilasjonen, fikk klasserommene systemhimling da ventilasjonen skulle oppgraderes.

– Himlingen gir jevnest mulig overflate og best mulig arbeidsvilkår for ventilasjonen. Dessuten skaper det et mye bedre inneklima i forhold til lyd, og det merker brukerne, sier Kessler-Myking. 

Også lysarmaturene ble byttet, til behovsstyrt LED-belysning som har gitt mye bedre lysforhold.  

Gunstig med plane flater

Lufta som sendes langs taket bør helst ikke møte for mange hindringer på veien hvis undertrykket (Coanda-effekten) skal opprettholdes. Derfor var det en stor fordel at de gamle lysarmaturene ved Bergsøy skule bli byttet ut, og inn kom LED-belysning og systemhimling sammen med anleggene.

– Kommunens folk har vært veldig praktiske og flinke til å finne gode løsninger, understreker Erling Sandstad i Airmaster Norge. De har valgt en kombinasjon av Airmasters AM1000 anlegg. Airmaster leverte også en skyløsning (Airlinq Online) for å styre anleggene, og energimålere fikk kommunen også.  

Varmegjenvinning

Anlggene har innebygget motstrøms varmegjenvinner. Det er for tidlig å konkludere noe om hvor energieffektive de er i praksis. Dessuten var målet bedre inneklima, som Kessler-Myking poengterer. 
– Det blir feil å pynte seg med lav energibruk når du ikke har ventilasjon i bygget. Å spare energi på bekostning av inneklima og ikke minst læringsmiljø er ikke rett.

FAKTA: Desentrale anlegg fra Airmaster

Anleggene finnes i en rekke størrelser og varianter, som takhengt, vegghengt og gulvmodell med ulike løsninger for luftinntak- og avkast. De plasseres først og fremst ved yttervegg. Uten kanaler har vi ikke noe eksternt trykkfall, og da er SFP-faktoren for alle våre anlegg under 1,0. Anleggene har motstrømsvarmevekslere som kan gi 85% varmegjenvinning (målt som tørr virkningsgrad). Løsninger for å håndtere eventuell kondens og is er innebygget.

Klar til luftforandring

Hos Airmaster er vi “desentraliserte” helt inn i sjelen. Fordi vi uten sammenligning kan skape det beste inneklima og dermed den beste trivselen, når vi har føling med det enkelte rom og dets brukere – og fordi vi har ambisjoner om å hele tiden forbedre oss innen det vi holder på med.

Tilmeld deg vårt nyhetsbrev !