Gå til hovedinnhold

Termisk komfort og desentral ventilasjon

Termisk komfort og desentral ventilasjon

Termisk komfort og desentral ventilasjon
Når man diskuterer inneklima i sammenheng med ventilasjon, er luftkvaliteten ofte i fokus. Det er imidlertid viktig å tenke på at de termiske forholdene i et bygg også er viktige, og at ventilasjon har en viktig rolle.

Det termiske miljøet i bygninger påvirker trivsel, humør, produktivitet og i visse tilfeller helsen til bygningens brukere, samt bygningens ytelse og energibruk. Ca. 90 % av grunnskolene i Danmark har problemer med inneklimaforhold, noe som inkluderer lav luftkvalitet og termisk komfort. Elever bruker opptil 8 timer av deres hverdag i klasserom, og sett i lys av den negative effekten på akademiske prestasjoner og trivsel, fortjener det termiske miljøet mer oppmerksomhet.

Hva er termisk komfort?

Termisk komfort blir ansett for å være en av de viktigste betingelsene for å forbedre tilfredshet og komfort for brukere av en bygning. Det beskriver brukernes opplevde tilfredshet eller følelse av bygningens termiske miljø, som er et resultat av det ytre klimaet sammen med bygningens varmebalanse og tekniske systemer, deriblant ventilasjonsanlegget.

Det termiske miljøet påvirkes av varmen fra menneskekropper, det ytre klimaet, samt en rekke interne og eksterne kilder. Dette kan være elektrisk utstyr, dårlig isolerte vegger, vindusflater, lufttemperaturer, luftbevegelser i rommet, fuktighet og det fysiske aktivitetsnivået i rommet. Alle disse forholdene vil påvirke hvordan folk oppfatter en bygnings termiske komfort. En annen viktig faktor er utveksling av inneluft med frisk uteluft, som ofte kan senke for høye innetemperaturer samt fjerne overflødig fuktighet fra inneluften. Alle har en intuitiv følelse av hva det vil si å åpne vinduer for å slippe inn litt frisk luft – et mekanisk ventilasjonssystem vil utføre den samme jobben, bare med unødvendig varmetap og uten trekk.

Forbedring av en bygnings termiske miljø bør være et konstant fokus tatt i betraktning at et dårlig inneklima kan påvirke følelsene, produktiviteten, og noen ganger også helsen til brukerne av bygningen. Bygningens helse kan også påvirkes av dårlige termiske forhold.

Opprettholdelse av god termisk komfort med desentral ventilasjon

Opprettholdelse av god termisk komfort med desentral ventilasjon

en behagelig romtemperatur og en mangel på visse ting: Trekk fra luftbevegelser, for kalde eller varme overflater samt termisk lagdeling med kald luft ved føttene og varm luft ved hodet. Dersom dette ikke er til stede i tilstrekkelig grad, blir det viktig å påvirke bygningens termiske miljø.

Alle de ovennevnte faktorene kan i stor grad påvirkes av ventilasjon og justeres ved å innlemme en effektiv ventilasjonsløsning i bygget. Desentralisert ventilasjon fra Airmaster er behovsstyrt og sikrer god luftkvalitet i alle rom – med lavest mulig energiforbruk.

Ventilasjonen monteres direkte i rommet som skal ventileres, og hvert rom kan styres individuelt. Dette gjør at man ved å bruke frisk luft utenfra kan holde det termiske miljøet på et passende og behagelig nivå.

Les mer om desentralisert ventilasjon her.

I tillegg til de individuelle grunninnstillingene har du også muligheten til å styre ventilasjonen automatisk ved hjelp av ulike sensorer. Dette kan være en bevegelsessensor (PIR-sensor), en fuktighetssensor, en TVOC-sensor som måler tilstedeværelsen av flyktige organiske forbindelser i luften og/eller en CO2-sensor.

Når det kommer til temperatur, kan Airmasters desentrale ventilasjonsanlegg bidra til å regulere romtemperaturen til et visst nivå. Den helautomatiske styringen vil utnytte utetemperaturen til kjøling når den er lavere enn romtemperaturen, både ved å omgå varmeveksleren og gjennom nattkjøling. På varme sommerdager kan det å legge en kjølemodul til ventilasjonsenheten ytterligere bidra til å holde temperaturen på et behagelig nivå.

Den termiske komforten og energiytelsen kan forbedres gjennom å implementere den riktige ventilasjonsløsningen i byggeprosjektet. Dette kan føre til høyere brukertilfredshet og komfort, mindre helserelaterte problemer, samt høyere ytelse hos byggets brukere. Dessuten oppnår man bedre forhold for selve bygget gjennom å øke ytelsen, helsen og levetiden.

Intelligent ventilasjon

Intelligent ventilasjon

Vanligvis kan en gjennomsnittlig vurdering av den termiske komforten beregnes ut ifra de ovennevnte faktorene. Noen ganger kan det imidlertid være vanskeligere å oppnå et termisk miljø som er i stand til å tilfredsstille alle brukere av bygningen, særlig som følge av personlige preferanser. I slike tilfeller kan en løsning være å kombinere et fokus på de forholdene som oppleves som akseptable av flertallet av byggets brukere, med intelligent ventilasjon. Airlinq® Online er en skybasert nettportal skreddersydd til Airmasters desentrale ventilasjonsanlegg. Den gjør det mulig å administrere og overvåke hver ventilasjonsenhet i henhold til hvert roms behov.

I tillegg er Airlinq® Online ved hjelp av sensorer i stand til å bistå i fremtidige kontroll- og styringsstrategier for hele ventilasjonssystemet..


Vil du lære mer om Airlinq® Online? Da kan du klikke her