Frisk luft på en ekstremt økonomisk måte

Steinerbarnehagen i Turnhout

 

Bygningene fra det 19. århundre var svært utdaterte, og i tillegg uinspirerende, utiltalende og ubehagelige å undervise og lære i. Det var også dette som var årsaken til at man i henhold til initiativet "Scholen van Morgen" (morgendagens skole) bestemte seg for å rive de gamle bygningene og erstatte dem med en lekker og moderne utdanningsinstitusjon.
Arkitekten Emile Smets fra arkitekturfirmaet a33: "Vi valgte en fløybasert utforming med klasserom i tre etasjer. Den horisontale utformingen gjør at bygget passer fint inn i omgivelsene. Vi oppnådde dette ved at vi blandet de svakt fargede mursteinene med vertikale bånd av mørkere murstein, og ved at fasaden samtidig følger svingningen i gaten. Ved hjørnet følger bygningen svingningen til veien, noe som gir en følelse av mer plass og økt trafikksikkerhet. Ved siden av er det en bygning med en multifunksjonell entré og spisesal. Denne fungerer som en kobling til barnehagen som ligger bak".

Et godt inneklima er svært viktig for byggets eier

De mest innovative retningslinjene ble fulgt i forhold til konsept og design.
Alle klasserom har for eksempel store vinduer med utsikt mot gaten (Hekkestraat) og lekeplassen. På siden som vender ut mot veien er det en korridor som fungerer som gjennomgang til klasserommene. De utvendige arealene er delt opp i forskjellige områder med forskjellig karakter: en åpen og en overdekket lekeplass, en hage med trær, en basketball-bane, et oppholdssted for foreldre som venter... 

"En lekker bygning med et praktisk utseende er likevel ikke nok" forklarer Nathalie Duquesne, salgssjef hos Airmaster Belgia. "Enda viktigere er et utmerket læringsmiljø, først og fremst ved at det sørges for tilstrekkelig med frisk luft i bygningene. For å kunne oppnå dette så valgte byggherren vår ventilasjonsløsning".

Tett på ventilasjonen

Faktisk forsynes klasserommene med frisk luft fra fjorten Airmaster AM 800-aggregat. Hver av disse gir en luftmengde på rundt 725 m3/t med et lydnivå som er lavere enn 35 dBA.
Nathalie Duquesne: "det interessante er at denne løsning gir en behovsstyrt ventilasjon. Med andre ord så styres ventilasjonen ut fra antallet personer som er tilstede. Hvert anlegg er utstyrt med en CO2-føler, som kontinuerlig måler CO2-nivået i rommet og tilpasser ventilasjonen etter dette. Takket være CO2-føleren og det programmerbare ukentlige tidsuret kjører AM 800-aggregatene kun når det er behov for det, noe som har gitt store energibesparelser. Andre fordeler: det er ingen kanaler, og derfor ikke varmetap. Sist, men ikke minst, er det ikke behov for lyddempere. Aggregatene har en innvendig isolering, og er produsert med komponenter av høy kvalitet."

Enkel vedlikehold

Alle aggregatene er 2/3 integrert i taket, og installert mot veggens ytterside.
Tur- og returstrøm føres rett gjennom ytterveggen. Anleggene styres av et sentralt kontrollpanel i det tekniske rommet.
Nathalie Duquesne: "Når alle innstillingene er satt opp, kjører anlegget helt automatisk. Og enda bedre, siden det ikke er noen kanaler, som i sentralanlegg, så begrenses vedlikeholdet til filterskift. Men heller ikke dette må skolen holde øye med, da aggregatene er utstyrt med filteralarm ved trykktap. Filteralarmen aktiveres bare hvis filtrene er grovt tilsmusset, og må byttes." 

 

Tekst: Els Jonckheere 

Publisert: Bouwen aan Vlaanderen (Belgia) nr. 2, 2018 


< Tilbake til oversikten

 

Klasserommene forsynes med frisk luft fra fjorten Airmaster AM 800-aggregat, og disse sikrer en konstant luftmengde på rundt 725 m3/t.  

Alle klasserommene har store vinduer.            

 

 

Registrer deg til å motta
vårt nyhetsbrev

Gå ikke glipp av viktige nyheter innenfor inneklima, produkter og mye mer fra Airmaster. Abonner på nyhetsbrev