Ventilation og inneklima

Skjerpet bygningsreglement gjør at renoveringsprosjekter og nybygg i dag blir svært lufttette – så lufttette at det nærmest føles som å være i en pose.

Bygningen skal kunne puste
Bygninger skal være tette – og allikevel skal de kunne puste. Det høres nok litt motstridende ut, men det betyr at bygninger skal være tette slik at vi ikke bruker for mye energi til oppvarming. De skal kunne puste slik at fuktig og "brukt" luft kan slippe ut. Bygninger skal ikke puste via tilfeldige utettheter, derimot skal de puste ved kontrollert og behovsstyrt ventilasjon.

For høyt CO2-nivå er helseskadelig
CO2-nivået forteller oss om det tilføres en tilstrekkelig mengde frisk luft i forhold til antall personer i rommet. Hvis du er utsatt for et for høyt CO2-nivå, kan det ha helseskadelige effekter, som f.eks.:
► Hodepine
► Svimmelhet
► Tretthet
► Rastløshet
► En prikkende følelse i benene
► Pusteproblemer
► Forhøyet blodtrykk

Vår helse er på spill
Ikke alle bygninger har et godt inneklima, og det skyldes ofte at det er for mye fukt i bygningen. Det kan forårsake både helsemessige og økonomiske problemer. For bygningen kan det bety råte og sopp i konstruksjonene, noe som kan gi oss astma og allergi hvis det får lov til å utvikle seg. Flere og flere får konstatert astma og allergi, og en del av forklaringen er dårlig inneklima.

 

For høy luftfuktighet
Manglende utluftning øker den relative luftfuktigheten i de rommene vi oppholder oss i. En for høy luftfuktighet gir gode levebetingelser for støvmidder, og risiko for skimmel.

Husmidd
Støvmidd måler 0,1-0,6 mm og kan ikke ses med det blotte øyet. De trives ved høy luftfuktighet, dvs. 55-75% RF (RF = relativ luftfuktighet), og formerer seg  med en hastighet som er direkte avhengig av rommets temperatur og luftfuktighet. De opptar fukt gjennom huden - så hvis luftfuktigheten holdes under 45% RF, vil de tørke ut og dø.

Skimmel 
En typisk følge av mangelfull lufting er at det oppstår skimmelsopp i bygningen. I skimmelets spor finnes det stoffer som er direkte skadelige for mennesker og dyr.


Hva skal du gjøre?
Du skal lufte ut – men på den riktige måten.
Desentral ventilasjon med varmegjenvinning sikrer at ingenting overlates til tilfeldighetene. Med et desentralt ventilasjonsanlegg, som automatisk tilpasser tilførsel av frisk luft til hvert enkelte rom, oppnås et inneklima som er sunt på en økonomisk måte.

 

VISSTE DU AT...

et for høyt CO2-nivå, en høy romtemperatur og en høy luftfuktighet = dårlig inneklima.

uten mekanisk ventilasjon med varmegjenvinning bør dører og vinduer åpnes på vidt gap slik at det skapes gjennomtrekk to til tre ganger om dagen i 5-10 minutter – for å oprettholde et sunt inneklima.

luften inne er fylt med kjemikalier og partikler fra f.eks. møbler, gulvbelegg, elektronikk og malte overflater. Kjemikalier og partikler som flyr rundt i luften og binder seg  til støvet.


de typiske tegnene på for høy luftfuktighet er store rammer av dugg på innsiden av ruter, fuktskjolder på tak og/eller vegger, tapet som løsner fra veggen, skuffer og dører som binder, og sist men ikke minst – skimmel.

Case story

Desentral ventilasjon har gitt gode resultater på Bergsøy skule avdeling Borga i Fosnavåg. Det fastslår Philipp Kessler-Myking, prosjektleder i eiendomsavdelingen til Herøy kommune.

> Les hele artikkelen

 

Registrer deg til å motta
vårt nyhetsbrev

Gå ikke glipp av viktige nyheter innenfor inneklima, produkter og mye mer fra Airmaster. Abonner på nyhetsbrev